Как да направим хубава поляна сами?

0 Comments

Не е трудно да си направим хубава поляна сами, но трябва да се обърне внимание на доста неща. При нашия климат тревите се развиват добре и е лесно да се постигнат отлични резултати. В тази статия ще обърнем внимание на основните стъпки при засяването и отглеждането на тревостоя, както и къде може да се препънем по пътя към това да направим хубава поляна сами.

Избор на правилен посевен материал Днес на пазара има всякакви тревни смески, предлагани от различни производители, и лесно достъпни по магазините. В случая, важно е да се обърне внимание на климат, вода, почва и не на последно място, предназначение (ползване) на площите, както и тяхното изложение. Трябва да се съобрази факта, че за различните изложения има различни смески. Важно е да се използва нов, пресен, годен материал, тогава семенцата кълнят дружно и равномерно. Съветът ние – спазвайте предписанията на производителя.
Почва и почвоподготовка. Да се използват песъчливи и глинесто- песъчливи почви. Най- подходящи са наносните, защото имат добра структура и са богати на силикати и хранителни вещества. Чернозема не е подходящ. След този избор следва старателно насипване и още по- старателно изравняване на поляната.Изравняване
Засяване. Семената трябва да са в контакт с почвата или по друг начин казано- да попаднат в първият ЕДИН сантиметър на почвата. Това става с прибутване или посипване. Следва валиране и ето че с това сме готови.
Поливане. Хубаво е първо да се направи поливна система, а после да се сее трева. Поливането е задължително ако искате прекрасен тревен килим на своята поляна. До поникване на семената повърхностния почвен слой трябва да е постоянно влажен и така до първото косене.
Косене. Първо косене се прави при 11 см. височина дружно. Тревостоят трябва да се намалява с 1/3 от височината, но това е доста трудоемко, за това косете веднъж седмично и всичко ще е наред.
Торене. Тревата е мощен консуматор и торенето е неизбежно. Ако не се тори тревичките пребледняват и залиняват. Внася се регулярно азот (Амониева селитра и задължително поливане) и комбиниран тор (NPK). В зависимост от случая може да се внасят и други торове с различни микроелементи в състава. Торове с различен състав и концентрация има премного в търговската мрежа.

Това е- косене, торене и поливане. Успех!

Иван Стаев

Ландшафтен архитект

„ИТС Брадърс“ ООД

Харесайте ни в Facebook.

Categories:

Leave a Reply